Zaventem Ateliers Recreates Furniture Show in Cardboard After Shipping Delays

Zaventem Ateliers, een collectief van ontwerpstudies dat opereert vanuit een papiermolen uit de 19e eeuw buiten Brussel, heeft een volledige tentoonstelling gerecreëerd nadat de 35 stukken die het zou tonen op een expositie in Mexico-Stad vastzaten in het transport vanuit Europa.

De werken van acht ontwerpstudies, waaronder Krjst Studio en Serban Ionescu Studio, werden op ware grootte nagemaakt met behulp van drie vierkante meter karton dat lokaal werd verzameld in Mexico-Stad. De oorspronkelijke stukken waren gemaakt van verschillende materialen, waaronder metaal.

De reproductie kostte 17 uur
Om de deadline voor de opening van de beurs te halen, werkten de studio’s 17 slopende uren om hun replica’s te creëren.

“We werkten, nauwelijks sprekend of drinkend, en toen hebben we alles opgezet en dezelfde scenografie gecreëerd die we hadden gepland”, aldus Zaventem Ateliers-oprichter Lionel Jadot tegen Dezeen.
“Het resultaat was behoorlijk bevredigend. Het grappige was dat voorbijgangers niet begrepen wat we aan het doen waren totdat we de volgende dag openden.”
“We hadden niets te verkopen. We waren er alleen om modellen van onze stukken te tonen, om het volume te laten zien, en uiteindelijk maakte het ontbreken van onze stukken het publiek nieuwsgierig.”
Het tentoongestelde werk varieerde van kroonluchters tot banken en tafels en omvatte een groot geweven wandkleed. Ze werden tentoongesteld in een met stof beklede stand naast de andere exposanten.

Jadot vertelde ook aan Dezeen dat de improvisatie van de oplossing specifiek resoneerde bij de Mexicaanse bezoekers van de tentoonstelling, wat leidde tot “eerlijke en diepgaande” gesprekken met het publiek.
“We kregen ook enkele zeer emotionele reacties van de Mexicanen”, zei hij.
“[Ze] waren erg ontroerd om te zien hoe we een probleem hadden opgelost dat sterk in lijn ligt met hun dagelijkse leven in Mexico: vindingrijkheid, ontwrichting en een bepaalde veerkracht.”
Stukken blijven in Mexico
Jadot merkte op dat de stukken werden verzameld door architect en oprichter van Design Week Mexico, Andrea Cesarman, die de improvisatorische werken in haar huis zal tentoonstellen.
Andere ontwerpers in de tentoonstelling waren Dim Atelier, Pierre Coddens, Grond Studio, Studio Élémentaires en Pascale Risbourg, samen met werken van Jadot zelf.

Unique Design X is opgericht door Megan Morris Sans en heeft Mexicaans design wereldwijd gepromoot door middel van een reeks tentoonstellingen. Dit was de eerste tentoonstelling in Mexico-Stad als onderdeel van de Material Art Fair.
Andere exposanten tijdens de tentoonstelling waren lokale ontwerper Manu Bañó.
De foto’s zijn gemaakt door Moises Bautista.
Unique Design X Mexico-Stad was te zien van 8 tot 11 februari 2024. Voor meer evenementen, tentoonstellingen en lezingen op het gebied van architectuur en design, bezoek de Dezeen Events Guide.

Veelgestelde vragen

1. Wat is Zaventem Ateliers?
Zaventem Ateliers is een collectief van ontwerpstudies dat is gevestigd in een papiermolen uit de 19e eeuw buiten Brussel.

2. Wat is er gebeurd met de stukken voor de expositie in Mexico-Stad?
De 35 stukken die getoond zouden worden op de expositie in Mexico-Stad zaten vast in het transport vanuit Europa.

3. Hoe werden de werken gerecreëerd?
De werken werden op ware grootte nagemaakt met behulp van lokaal verzameld karton in Mexico-Stad, aangezien de oorspronkelijke stukken gemaakt waren van verschillende materialen, waaronder metaal.

4. Hoe lang duurde het om de reproducties te maken?
Om de deadline voor de opening van de beurs te halen, werkten de studio’s 17 uur aan het maken van de replica’s.

5. Wat was het resultaat van de tentoonstelling?
De tentoonstelling was behoorlijk bevredigend en wekte nieuwsgierigheid op bij het publiek. De improvisatorische werken leidden tot “eerlijke en diepgaande” gesprekken met de Mexicaanse bezoekers.

Definities

– Expositie: Een presentatie van kunstwerken, ontwerpen of andere objecten van culturele waarde.
– Scenografie: Het ontwerpen en creëren van visuele settings in theater, film, televisie en andere vormen van podiumkunst.
– Kroonluchter: Een hangende lamp met meerdere vertakte armen waarop kaarsen worden geplaatst.
– Improvisatie: Het maken of creëren van iets op korte termijn, zonder voorafgaande planning.

Suggesties voor gerelateerde links

Dezeen
Design Week
Material Art Fair