Wereldberoemde ontwerpers en hun invloed op de designindustrie

Update je boekenkast met de nieuwe lading designboeken die deze maand uitkomen. Speciaal voor de voorjaarsrenovaties kun je geïnspireerd raken door het werk van twee opwindende architecten in de branche van vandaag – Shigeru Ban uit Tokio en Peter Marino uit New York. Als je interieur een boost kan gebruiken, of als je dol bent op het nerd worden van designgeschiedenis, viert een nieuw boek van het Italiaanse meubelmerk Cassina het 50-jarig jubileum van zijn iMaestri-collectie, gelanceerd in 1973 om stukken opnieuw uit te geven van enkele grote designpraktijkmensen uit de 20e eeuw. Ga voor één (of alle drie) voor een dosis design die je verleidt en je al voordat je hoofdstuk twee bereikt je kamers opnieuw laat inrichten in je hoofd.

Echoes, Cassina. 50 Jaar iMaestri

Cassina, het Italiaanse meubelmerk dat in 1927 werd gelanceerd, is een van de meest gerespecteerde merken in de branche geworden. Oorspronkelijk produceerde Cassina intern ontworpen meubels, voornamelijk kasten en salontafels. In 1948 veranderde Cassina zijn koers door samen te werken met externe architecten en ontwerpers voor nieuwe collecties. Vijfentwintig jaar later, in 1973, codificeerde Cassina zijn iMaestri-collectie, een mix van eerder uit productie genomen meubels, producten die nooit eerder waren gerealiseerd en stukken die nooit uit productie zijn gehaald – allemaal van modernistische designleiders.

Ter ere van het 50-jarig jubileum van de collectie presenteert het merk Echoes, Cassina. 50 Jaar iMaestri, een boek van Rizzoli New York dat zijn geschiedenis en ontwikkeling onderzoekt. Het boek duikt in het werk en het leven van elk van de 14 namen in de collectie – Gerrit Thomas Rietveld, Charles Rennie Mackintosh, Charlotte Perriand, Pierre Jeanneret en anderen – en bevat historisch materiaal (veelal eerder ongepubliceerd) zoals schetsen, technische tekeningen, brieven en periodefoto’s, die allemaal de ambacht, creativiteit en innovatie illustreren die deze ontwerpers tot supersterren maakten. Cassina blijft de iMaestri-kring uitbreiden en voegt regelmatig namen toe. Tijdens de Milan Design Week in april zal Cassina een samenwerking met het Eames Office aankondigen, inclusief de lancering van een verlichtingscollectie.

Tiffany & Co.: The Landmark

In april 2023 heropende het Tiffany & Co. Landmark-gebouw in New York na een volledige renovatie van meerdere jaren. Deze maand brengt Assouline Tiffany & Co.: The Landmark uit, een boek dat gewijd is aan de Fifth Avenue vestiging en aan het eeuwenoude vakmanschap dat schuilt achter de stukken die door het befaamde huis worden aangeboden, van de beroemde glas-in-loodlampen en zilverwerk tot de sieraden in de iconische blauwe doos.

Bekijk van dichtbij het renovatieproces en lees meer over de inspiratie achter de lichte en luchtige interieurs ontworpen door architect Peter Marino. Met 10 verdiepingen, waaronder een nieuwe driedelige tentoonstellings- en evenementenruimte ontworpen door Shohei Shigematsu van het Office for Metropolitan Architecture, transformeert de kunstgerichte herinrichting het vlaggenschip van het merk, dat oorspronkelijk in 1940 werd geopend. Het Tiffany Landmark is nu veel meer geworden dan alleen een winkelbestemming: met werken van Daniel Arsham, Sarah Sze, Rashid Johnson, Julian Schnabel en vele anderen is het nu een ware ‘who’s who’ van de hedendaagse kunstwereld en vervaagt het de grens tussen boetiek en galerie op elegante en doordachte wijze.

Karl Lagerfeld: Een Leven in Huizen

Sommige mensen verzamelen kunst en meubels, anderen gaan voor huizen en auto’s. Karl Lagerfeld verzamelde het allemaal. De inmiddels overleden modeontwerper en creatief directeur van Chanel wordt verondersteld in zijn leven meer dan 20 eigendommen te hebben gehad. Een recente publicatie van Thames & Hudson, Karl Lagerfeld: Een Leven in Huizen, onderzoekt 13 van die huizen gedetailleerd.

Geschreven door Patrick Mauriès en voormalig hoofdredacteur van Architectural Digest France, Marie Kalt, is deze publicatie de eerste die exclusief gewijd is aan Lagerfeld’s woningen, waarvan de meeste in Italië en Frankrijk waren. Door interieurs te gebruiken om de persoonlijke en stilistische evolutie van de ontwerper te volgen, bevat het boek tientallen afbeeldingen van Lagerfeld’s ruimtes, evenals de veeleisende ontwerper te midden van zijn vele opmerkelijke verwervingen, van een scala aan Art Deco meubels en Memphis Group stukken tot objecten van zijn ware passie: 18e-eeuwse meubels en objets d’art. Men zegt dat je veel kunt afleiden uit de ruimtes waarin mensen zich bevinden, en hoewel Lagerfeld in het openbaar rigide leek, schrijft Mauriès dat hij ook graag speels was, niet alleen met de geest van de tijd, maar ook met de geest van plaatsen.

Veel Gestelde Vragen:

1. Wat is de iMaestri-collectie van Cassina?
De iMaestri-collectie van Cassina is een verzameling van eerder uit productie genomen meubels, producten die nooit eerder zijn gerealiseerd en stukken die nooit uit productie zijn gehaald. Deze collectie bevat werken van moderne designleiders uit de 20e eeuw.

2. Wat wordt er behandeld in het boek “Echoes, Cassina. 50 Jaar iMaestri”?
Het boek “Echoes, Cassina. 50 Jaar iMaestri” onderzoekt de geschiedenis en ontwikkeling van de iMaestri-collectie van Cassina. Het boek beschrijft het werk en het leven van de 14 namen in de collectie en bevat historisch materiaal zoals schetsen, technische tekeningen, brieven en periodefoto’s.

3. Wat wordt er besproken in het boek “Tiffany & Co.: The Landmark”?
Het boek “Tiffany & Co.: The Landmark” is gewijd aan de Fifth Avenue vestiging van Tiffany & Co. in New York en het eeuwenoude vakmanschap dat achter de stukken van dit befaamde huis schuilt. Het boek behandelt het renovatieproces van het gebouw en de inspiratie achter de interieurs ontworpen door architect Peter Marino.

4. Hoeveel huizen van Karl Lagerfeld worden in het boek “Karl Lagerfeld: Een Leven in Huizen” onderzocht?
In het boek “Karl Lagerfeld: Een Leven in Huizen” worden 13 huizen van Karl Lagerfeld gedetailleerd onderzocht. Deze huizen bevonden zich voornamelijk in Italië en Frankrijk.

Definities:

– iMaestri-collectie: Een verzameling van eerder uit productie genomen meubels, producten die nooit eerder zijn gerealiseerd en stukken die nooit uit productie zijn gehaald, samengesteld door Cassina.

– modernistisch design: Designstijl die wordt gekenmerkt door eenvoud, functionaliteit en het gebruik van nieuwe materialen en technieken, en populair was in de 20e eeuw.

– vakmanschap: De kwaliteit van het handmatig uitvoeren van een bepaald ambacht, waarbij aandacht wordt besteed aan details en de juiste technieken worden toegepast.

– interieurs: De inrichting en decoratie van de binnenruimtes van een gebouw, zoals een huis of kantoor.

– Art Deco: Een designstijl die populair was in de jaren 1920 en 1930, gekenmerkt door symmetrie, geometrische vormen en luxe materialen.

– Memphis Group: Een designcollectief actief in de jaren 1980, bekend om hun kleurrijke en eclectische meubel- en interieurontwerpen.

Suggesties voor gerelateerde links:

Cassina
Rizzoli New York
Tiffany & Co.
Assouline
Thames & Hudson