Stijlvolle en innovatieve meubels uit Scandinavië

Scandinavische landen staan ​​bekend om hun inspirerende en creatieve sensibiliteit, waar ontwerpers op beurzen hun werk tentoonstellen en zowel hun tijdgenoten als opkomende ambachtslieden beïnvloeden. Deze invloed wordt vervolgens vertaald naar esthetiek, die zijn weg vindt naar luxe warenhuizen en grote winkelketens. Zweden laat zien hoe ze hun ambacht hebben gemoderniseerd door technologische ontwikkelingen toe te passen op traditioneel vormgeven met behoud van de warmte en speelsheid die zo kenmerkend is voor hun noordelijke buren.

De Stockholm Furniture Fair van dit jaar was een showcase van eigentijds vakmanschap en innovatie. Eén van de hoogtepunten van de beurs was de samenwerking tussen Abstracta en Wall of Art, waarbij geluidswerende oplossingen werden uitgebreid met de Nexus-serie, ontworpen door illustrator Lena Wigers. Deze elegante eikenhouten panelen in drie verschillende kleuren kunnen zowel op zichzelf staan als als ensemble worden gebruikt, met verschillende akoestische capaciteiten.

Een ander opvallend product is de Alt-collectie van Stolab, waarbij de klassieke stickstoel opnieuw is gedefinieerd door samenwerking met FUWL. Met 58 verschillende variaties kunnen klanten mixen en matchen met opties zoals een houten frame, gestoffeerde rug en zitting, en een draaivoet. Zo kan de stoel worden aangepast aan verschillende toepassingen.

Gustav Winsth heeft een mobiel bijzettafeltje ontworpen dat doet denken aan de gedurfde kleuren van de jaren ’60 gecombineerd met een minimalistische industriële vormgeving. Dit tafeltje, genaamd Tension, kan worden aangepast met verschillende kleuren en leren accenten.

Naast meubels werden ook modulaire systemen gepresenteerd, zoals het Relief-systeem van TAF Studio, dat als standalone unit kan worden gebruikt, maar ook gecombineerd of als scheidingswand kan worden geplaatst. Deze collectie omvat onder andere commodes en haakrails in verschillende maten en afwerkingen.

Wat opvalt is de nadruk op duurzaamheid in het ontwerp. Zo heeft Reform Design Lab samengewerkt met verschillende innovators die werken met gerecyclede materialen, zoals denim, papier en zelfs natuurlijk zand. Designer Alexander Lervik heeft 3D-printing technologie gebruikt om complexe geometrieën te creëren voor meubels met behulp van nieuwe materialen.

Met deze voorbeelden van Scandinavische designinnovatie blijkt maar weer hoe deze regio voorop loopt op het gebied van creativiteit en vakmanschap. De samenwerking tussen designers, ambachtslieden en producenten resulteert in stijlvolle en functionele meubels die zowel esthetisch als duurzaam zijn. En dat is iets om trots op te zijn!

Veelgestelde vragen:

1. Wat zijn enkele hoogtepunten van de Stockholm Furniture Fair van dit jaar?
Een van de hoogtepunten van de beurs was de samenwerking tussen Abstracta en Wall of Art, waarbij geluidswerende oplossingen werden uitgebreid met de Nexus-serie, ontworpen door illustrator Lena Wigers. Ook is de Alt-collectie van Stolab opvallend, waarbij de klassieke stickstoel opnieuw is gedefinieerd door samenwerking met FUWL. Andere opvallende producten zijn het mobiele bijzettafeltje Tension, ontworpen door Gustav Winsth, en het modulaire Relief-systeem van TAF Studio.

2. Wat is er speciaal aan de Nexus-serie van Abstracta en Wall of Art?
De Nexus-serie zijn elegante eikenhouten panelen in drie verschillende kleuren die zowel op zichzelf kunnen staan als als ensemble kunnen worden gebruikt, met verschillende akoestische capaciteiten.

3. Hoe kan de Alt-collectie van Stolab worden aangepast?
Met 58 verschillende variaties kunnen klanten mixen en matchen met opties zoals een houten frame, gestoffeerde rug en zitting, en een draaivoet. Hierdoor kan de stoel worden aangepast aan verschillende toepassingen.

4. Wat is de Tension en hoe kan deze worden aangepast?
De Tension is een mobiel bijzettafeltje ontworpen door Gustav Winsth en kan worden aangepast met verschillende kleuren en leren accenten.

5. Welke nadruk wordt er gelegd op duurzaamheid in het ontwerp?
Er is nadruk op duurzaamheid in het ontwerp, waarbij bijvoorbeeld samengewerkt wordt met innovators die werken met gerecyclede materialen zoals denim, papier en natuurlijk zand. Ook wordt 3D-printing technologie gebruikt om complexe geometrieën te creëren met behulp van nieuwe materialen.

Definities:

– Abstracta: een bedrijf dat geluidswerende oplossingen biedt, zoals de Nexus-serie.
– Wall of Art: een bedrijf dat samenwerkt met Abstracta om de Nexus-serie te ontwerpen.
– Nexus-serie: elegante eikenhouten panelen in drie verschillende kleuren met verschillende akoestische capaciteiten.
– Alt-collectie: een collectie van Stolab waarbij de klassieke stickstoel opnieuw is gedefinieerd met verschillende aanpassingsmogelijkheden.
– Stickstoel: een traditionele stoel met een rechte rug en poten die naar buiten wijzen.
– FUWL: een partner waarmee Stolab heeft samengewerkt voor de Alt-collectie.
– Relief-systeem: een modulair systeem van TAF Studio dat als standalone unit kan worden gebruikt of gecombineerd als scheidingswand, inclusief commodes en haakrails in verschillende maten en afwerkingen.
– Reform Design Lab: een ontwerplab dat heeft samengewerkt met verschillende innovators om gerecyclede materialen te gebruiken in meubeldesign.
– Creativiteit: het vermogen om nieuwe ideeën, concepten en verbindingen te creëren.
– Vakmanschap: bekwaamheid en vaardigheid in het maken van kwalitatief hoogstaande producten.

Suggesties voor gerelateerde links:
Stockholm Furniture Fair
Stolab
TAF Studio
Reform Design Lab
Abstracta