Kinderen en ouderen lopen risico door omvallende meubels

Hoewel er inspanningen worden geleverd om mensen bewust te maken van de risico’s van omvallende meubels en televisies, belanden er nog steeds duizenden kinderen op de spoedeisende hulp. Uit gegevens van de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission blijkt dat niet alleen jongeren gevaar lopen.

Het kan in een ogenblik gebeuren: nieuwsgierige kinderen die klimmen op meubels, met gevaarlijke gevolgen. “Wanneer er iets zwaars op een kind valt, kan dit leiden tot de dood,” zegt Alex Hoehn-Saric, voorzitter van de Consumer Product Safety Commission.

Volgens het rapport van de CPSC raken bijna 18.000 mensen gewond bij incidenten met omvallende meubels. Met name kinderen worden hierdoor getroffen. In de afgelopen 10 jaar zijn er meer dan 200 sterfgevallen geassocieerd met omvallende meubels gemeld, waarvan bijna de helft te maken had met een televisie. Meer dan de helft van de slachtoffers was tussen de één en drie jaar oud.

Maar niet alleen kinderen lopen risico. Het onderzoek toont ook aan dat steeds meer volwassenen van 60 jaar en ouder op de spoedeisende hulp belanden als gevolg van omvallende meubels.

Alle kledingkasten die na 1 september 2023 geproduceerd worden, moeten voldoen aan de geactualiseerde veiligheidsmaatregelen die door de CPSC zijn vastgesteld. Maar ongeacht wanneer uw meubels zijn geproduceerd, raadt de CPSC aan om ze aan de muur te verankeren.

“Ga naar de bouwmarkt, besteed minder dan $20 en zet uw meubels binnen 20 minuten vast aan de muur,” zegt Hoehn-Saric.

Onlangs heeft de CPSC miljoenen anti-valkits van New Age Furniture teruggeroepen, waarbij werd gewaarschuwd dat de plastic ty-raps na verloop van tijd zwakker kunnen worden.

Meer informatie over productterugroepingen is te vinden op de website van de CPSC. Zorg ervoor dat uw geliefden veilig blijven en neem de nodige voorzorgsmaatregelen om ongelukken met omvallende meubels te voorkomen.

Veelgestelde Vragen (FAQ) over Omvallende Meubels

1. Wat zijn de risico’s van omvallende meubels?
Omvalgevallen van meubels kunnen ernstige verwondingen veroorzaken, zowel bij kinderen als volwassenen. Het kan zelfs leiden tot de dood.

2. Hoeveel mensen raken gewond bij omvallende meubels?
Volgens de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission (CPSC) raken bijna 18.000 mensen gewond bij incidenten met omvallende meubels.

3. Welke leeftijdsgroepen lopen het meeste risico?
Met name kinderen worden getroffen door omvallende meubels. In de afgelopen 10 jaar zijn er meer dan 200 sterfgevallen gemeld, waarvan bijna de helft te maken had met een televisie. Meer dan de helft van de slachtoffers was tussen de één en drie jaar oud. Er is echter ook een stijging in volwassenen van 60 jaar en ouder die worden opgenomen op de spoedeisende hulp als gevolg van omvallende meubels.

4. Zijn er veiligheidsmaatregelen voor meubels?
Alle kledingkasten die na 1 september 2023 worden geproduceerd, moeten voldoen aan geactualiseerde veiligheidsmaatregelen van de CPSC. Ongeacht wanneer uw meubels zijn geproduceerd, wordt het aanbevolen om ze aan de muur te verankeren. Dit kan eenvoudig en goedkoop worden gedaan met behulp van ankers die verkrijgbaar zijn bij de bouwmarkt.

5. Welke anti-valkits zijn recentelijk teruggeroepen?
De CPSC heeft onlangs miljoenen anti-valkits van het merk New Age Furniture teruggeroepen. Er is gewaarschuwd dat de plastic ty-raps na verloop van tijd zwakker kunnen worden.

Voor meer informatie over productterugroepingen kunt u terecht op de website van de CPSC: link naar de CPSC-website.

Zorg ervoor dat uw geliefden veilig blijven en neem de nodige voorzorgsmaatregelen om ongelukken met omvallende meubels te voorkomen.