Inflatie heeft aanzienlijke impact op Italiaanse houtmeubelindustrie in 2023

De Italiaanse federatie van houtbewerkings- en meubelindustrieën, FederlegnoArredo, heeft aangekondigd dat de inflatie in 2023 een aanzienlijke impact heeft gehad op de sector. Uit het recentste monitorrapport van de organisatie blijkt dat de omzet van de houtinrichtingssector met 8,1 procent is gedaald tot 52,6 miljard euro, volgens voorlopige cijfers van het FederlegnoArredo Study Center die dinsdag tijdens een persconferentie voor de Salone del Mobile.Milano meubelbeurs zijn vrijgegeven. De cijfers zijn gebaseerd op gegevens verzameld door het Italiaanse statistiekbureau Istat.

Hoewel de daling van 8,1 procent lager was dan de eerdere voorspelling van 7 procent die in december werd gepubliceerd, is de impact van inflatie duidelijk voelbaar geweest in de sector. FederlegnoArredo-president Claudio Feltrin verklaarde dat na twee jaar van uitzonderlijke groei de interne vraag logischerwijs is afgenomen, wat heeft geleid tot een daling in de gehele toeleveringsketen. De verkoop binnen de binnenlandse markt daalde met 10,1 procent tot 32,7 miljard euro, terwijl de inkomsten uit export met 4,5 procent afnamen tot 20 miljard euro. Feltrin voegde eraan toe dat de Italiaanse meubelmarkt te maken heeft met een “onzeker macro-economisch klimaat” in 2024, waarbij Duitsland en de Verenigde Staten “worstelen”.

Daarnaast zal de aanhoudende crisis in het Suezkanaal “ingrijpende gevolgen hebben op meerdere fronten”, aldus Feltrin. Hij benadrukte dat zowel de export vanuit de houttoeleveringsketen als de import worden beïnvloed door terroristische aanvallen op buitenlandse containerschepen.

Het FederlegnoArredo Study Center plaatst Frankrijk als de belangrijkste exportmarkt voor Italiaanse houten meubels, gevolgd door Duitsland, de Verenigde Staten en China op de zevende plaats. Ondanks de afnemende consumentenvertrouwen en terughoudende bestedingspatronen wereldwijd, verwachtte Federlegno in december al dat de export van Italiaanse meubels in 2024 weer licht zou herstellen.

De Salone del Mobile.Milano, die van 16 tot 21 april plaatsvindt, zal weer in volle gang zijn. Volgens de president Maria Porro verwacht de beurs meer dan 1900 exposanten te verwelkomen, vergelijkbaar met vorig jaar. Gedurende zes dagen zullen meer dan 300.000 bezoekers uit belangrijke markten in Europa, de Verenigde Staten, China, Saudi-Arabië, India en het Verre Oosten de nieuwste trends op het gebied van meubels, keukens en badkamers kunnen bewonderen.

FAQ-sectie:

Vraag 1: Wat is de impact van inflatie op de houtinrichtingssector in Italië in 2023?

Antwoord: Volgens het monitorrapport van FederlegnoArredo is de omzet van de houtinrichtingssector met 8,1 procent gedaald tot 52,6 miljard euro als gevolg van inflatie.

Vraag 2: Welke invloed heeft de inflatie gehad op de verkoop binnen de Italiaanse markt?

Antwoord: De verkoop binnen de binnenlandse markt is met 10,1 procent gedaald tot 32,7 miljard euro als gevolg van inflatie.

Vraag 3: Hoe zijn de exportinkomsten beïnvloed door inflatie?

Antwoord: De inkomsten uit export zijn met 4,5 procent gedaald tot 20 miljard euro als gevolg van inflatie.

Vraag 4: Wat zijn de belangrijkste exportmarkten voor Italiaanse houten meubels?

Antwoord: Volgens het FederlegnoArredo Study Center zijn Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en China de belangrijkste exportmarkten voor Italiaanse houten meubels.

Vraag 5: Welke invloed heeft de crisis in het Suezkanaal op de houtinrichtingssector?

Antwoord: De aanhoudende crisis in het Suezkanaal heeft “ingrijpende gevolgen op meerdere fronten”, met name voor de export vanuit de houttoeleveringsketen en de import van buitenlandse containerschepen.

Vraag 6: Wat zijn de verwachtingen voor de export van Italiaanse meubels in de toekomst?

Antwoord: Ondanks afnemend consumentenvertrouwen en terughoudende bestedingspatronen wereldwijd, verwacht Federlegno in december al dat de export van Italiaanse meubels in 2024 weer licht zal herstellen.

Vraag 7: Wat kunnen bezoekers verwachten van de Salone del Mobile.Milano?

Antwoord: Bezoekers kunnen gedurende zes dagen de nieuwste trends op het gebied van meubels, keukens en badkamers bewonderen. De beurs verwacht meer dan 1900 exposanten en meer dan 300.000 bezoekers uit belangrijke markten in Europa, de Verenigde Staten, China, Saudi-Arabië, India en het Verre Oosten te verwelkomen.

Jargon en termen:
– FederlegnoArredo: De Italiaanse federatie van houtbewerkings- en meubelindustrieën.
– Inflatie: De stijging van de prijzen van goederen en diensten in een economie.
– Omzet: De totale geldwaarde van de verkochte goederen en diensten in een bepaalde periode.
– Monitorrapport: Een rapport dat de toestand en trends van een bepaalde sector of industrie volgt en analyseert.
– Statistiekbureau Istat: Het Italiaanse statistiekbureau dat gegevens verzamelt en analyseert voor economische en sociale statistieken.

Suggested related link: FederlegnoArredo