Houtmeubelindustrie in Italië daalt door zwakke binnenlandse markt en dalende export

De houtmeubelindustrie in Italië is in 2023 met 8,1% gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar, tot ongeveer $56,6 miljard. Deze afname is te wijten aan zowel een verzwakte binnenlandse markt als een zwakkere export, zo blijkt uit een nieuw rapport van FederlegnoArredo, de Italiaanse federatie van hout- en meubelindustrieën. De binnenlandse markt, die 62% van de productie van de industrie vertegenwoordigt, daalde met 10,1% gedurende het jaar. De export, goed voor de overige 38%, daalde met 4,5%.

Volgens Claudio Feltrin, de president van FederlegnoArredo, heeft de daling in de gehele toeleveringsketen ook te maken met de afname van de interne vraag na twee jaar van uitzonderlijke groei. Feltrin merkte op dat 2023, ondanks de daling, een verbetering was ten opzichte van het normalere jaar 2019 vóór de pandemie, maar dat het nog steeds het effect van inflatie afremt. Hij wees ook op ‘een onzekere macro-omgeving’ in 2024.

Feltrin benadrukte de impact van oorlogen, geopolitieke verschuivingen en de recente Suezkanaalcrisis op de houtmeubelindustrie, die voornamelijk gericht is op export. Hij noemde onder andere de verdrievoudiging van de kosten van containers en de stijgende energieprijzen in de eerste maanden van 2024 als factoren die een diepgaande invloed hebben gehad. Daarnaast noemde hij de langzame, maar gestage daling van de prijs van hout.

Op het gebied van export leidt Frankrijk met 2,7 miljard euro (+0,6%), gevolgd door Duitsland met 1,8 miljard euro (-6,4%), dat volgens Feltrin kampt met “een ernstige interne crisis”. De Verenigde Staten zakten naar de derde plaats vanaf de tweede plaats met 1,7 miljard euro (-13,2%) na twee jaar van groei. China kende de grootste daling binnen de top 10 met een daling van 19,1%.

Volgens Feltrin bestaat de toeleveringsketen voornamelijk uit kleine en middelgrote bedrijven die, zoals altijd is gezegd, de flexibiliteit en snelheid hebben om zich aan te passen aan veranderingen. Hij benadrukte echter dat dit niet betekent dat het gemakkelijk is en geen inspanning, investeringen en visie vereist.

Zie ook:

Veelgestelde vragen (FAQ) – Houtmeubelindustrie in Italië

Vraag: Wat is het rapport van FederlegnoArredo?
Antwoord: Het rapport van FederlegnoArredo is een onderzoek naar de hout- en meubelindustrie in Italië.

Vraag: Wat is de omvang van de daling in de houtmeubelindustrie in Italië?
Antwoord: De houtmeubelindustrie in Italië is in 2023 met 8,1% gedaald tot ongeveer $56,6 miljard.

Vraag: Wat zijn de redenen voor de daling van de industrie?
Antwoord: De daling wordt toegeschreven aan zowel een verzwakte binnenlandse markt als een zwakkere export.

Vraag: Hoe groot is de daling van de binnenlandse markt en export?
Antwoord: De binnenlandse markt daalde met 10,1% en de export daalde met 4,5%.

Vraag: Waarom is er een daling in de gehele toeleveringsketen?
Antwoord: De daling in de gehele toeleveringsketen wordt veroorzaakt door de afname van de interne vraag na twee jaar van uitzonderlijke groei.

Vraag: Wat zijn enkele factoren die de houtmeubelindustrie hebben beïnvloed?
Antwoord: Factoren zoals oorlogen, geopolitieke verschuivingen, de Suezkanaalcrisis, stijgende energieprijzen en de langzame daling van de houtprijzen hebben een diepgaande invloed gehad op de houtmeubelindustrie.

Vraag: Welke landen leiden op het gebied van export?
Antwoord: Frankrijk leidt met 2,7 miljard euro, gevolgd door Duitsland met 1,8 miljard euro en de Verenigde Staten met 1,7 miljard euro.

Vraag: Welke landen lieten de grootste daling zien in export?
Antwoord: China had de grootste daling met een daling van 19,1% binnen de top 10 landen.

Vraag: Bestaat de toeleveringsketen voornamelijk uit kleine of grote bedrijven?
Antwoord: De toeleveringsketen bestaat voornamelijk uit kleine en middelgrote bedrijven.

Gerelateerde links:
FederlegnoArredo (Hoofddomein)