Hedendaagse renovatie van Marylandhuis levert modern Scandinavisch design op

Het Scandinavische design is zo invloedrijk dat het over de hele wereld in huizen terug te vinden is. Naast de neutrale kleurenpaletten, praktische meubels en het gebruik van organische materialen, brengt deze iconische esthetiek ook een diepere ontwerpphilosophie met zich mee. Eentje die vorm en functie combineert voor eenvoudige ontwerpen die aan onze dagelijkse behoeften voldoen. Deze filosofie vinden we terug in dit moderne huis in Maryland, een ruimte die de Scandinavische stijl combineert met moderne trends voor een rustige, gezellige en gastvrije sfeer.

De eigenaren werden verliefd op dit huis uit de jaren 80 aan de Wye River, maar wilden een moderner en eenvoudiger interieur dat aansloot bij de bestaande mid-century achtergrond. Als verzamelaars van vintage Deense meubels uit het midden van de eeuw, wilden ze een stijlvol huis om hun stukken tentoon te stellen, en architect Colleen Healey en interieurontwerper Kate Ballou hebben dat werkelijkheid gemaakt.

Het huis aan de rivier, gelegen aan de Eastern Shore of Maryland, is een perfect voorbeeld van waarom renovaties onze huizen moeten vereenvoudigen en niet ingewikkelder maken. De transformatie heeft geen loodgieterswerk of structurele elementen gewijzigd, maar heeft de stijl en sfeer van dit 5.000 vierkante voet grote pand getransformeerd naar een eigentijdse, trendy realisatie van de eenvoudige Scandinavische esthetiek. Hier werpen we een nadere blik op het moderne huis om er meer over te weten te komen.

Keuken

Vóór de renovatie had de keuken een typisch ontwerp uit het midden van de eeuw met zware houten kasten en verouderde tegels. De eigenaren wilden de ruimte moderniseren, maar wilden ook enkele van hun vintage meubelstukken behouden. Daarom werd ontwerper Kate Ballou van het in Washington D.C. gevestigde bedrijf Hendrick Interiors ingehuurd om iconische en toegankelijke Scandinavische meubels succesvol te combineren met exclusievere verzamelstukken.

Na de tovenarij van het ontwerpteam heeft de nieuwe zwart-witte keuken nu een opvallend contrastrijk uiterlijk dat super eigentijds is, waarbij de bestaande barkrukken een warm element aan de ruimte toevoegen. “De ruimte was zo licht en helder dat het introduceren van extra witte oppervlakken leek te kunnen leiden tot extra schittering in de ruimte,” legt Colleen Healey van Colleen Healey Architecture uit. “In plaats daarvan geven de donkerdere oppervlakken structuur en helpen ze de keukenruimte te definiëren, zelfs al maakt het deel uit van een vrij open plattegrond.”

Met de opkomst van de trend van zwarte keukens voelt de nieuwe ruimte ook absoluut trendy aan. “We zien een trend van donkere keukens, vooral in vakantiehuizen waar ze veel misbruik te verduren krijgen van uitgebreide familie en kleinkinderen,” vervolgt Colleen. “De donkere oppervlakken helpen om de kasten er schoon uit te laten zien. In dit geval bestaat het oppervlaktemateriaal uit gespoten verf met enige gelaagdheid. Het geeft de kasten diepte en visuele textuur zonder dat er nog een houtsoort in de ruimte geïntroduceerd hoeft te worden.”

Woonkamer / entree

De grote open entree met een imposante trap had veel potentieel, maar het verouderde interieur deed afbreuk aan de ruimte. Daar kwam Colleen met haar team tussen, door de architectuur met een subtiele aanpak aan te passen. Ze maakten gebruik van subtiele veranderingen, bijvoorbeeld door een rigide plafondkroonlijst om te vormen tot een uitgevoerde gebeeldhouwde boog, of door decoratieve koffered balken te verwijderen om de aandacht naar de ramen in plaats van het plafond te trekken. Dit leverde aanzienlijke verbeteringen op in de algehele samenhang van het huis, zonder dat er een drastische verbouwing nodig was.

De details – kleine details in het grote geheel van het ontwerp – maken een wereld van verschil in de ruimte. “De oorspronkelijke geometrie van de boogvormige eetkameropening had een Frans landelijk gevoel, met een minder diepe boog,” zegt Colleen. “Door de randen van de opening te verzachten en een echte tangens te creëren, wordt de drempel meer eenduidig, in plaats van zijkanten en bovenkant. Een zachte curve heeft een basis in het modernisme en we zien ook dat klanten meer worden aangetrokken tot vormen die natuurlijker en biophilic zijn.”

Deze open woonkamer vertegenwoordigt ook het Scandinavische design het beste, met weelderige texturen, strakke lijnen en organische vormen. “Onze klanten houden van Scandinavisch design en waren enthousiast om klassieke voorbeelden in hun hele huis te tonen,” zegt Kate. “Veel van deze stukken zijn verzamelobjecten, zoals het PK80 daybed dat is gestoffeerd in een prachtig wit leer. We wilden dat de kamer luchtig en open zou blijven en niet te vol zou staan met grote gestoffeerde stukken. De sculpturale aard van de Scandinavische stukken zorgt ervoor dat het oog door de ruimte kan dwalen en van het prachtige uitzicht op de rivier kan genieten.”

Badkamer

De hoofdbadkamer had prachtige dubbele wastafels en een vrijstaand bad op pootjes, maar het overweldigend gebruik van wit zorgde ervoor dat de ruimte geen diepte, dimensie of karakter had. Jaloezieën in het raam maakten de ruimte ook donker en grotachtig, ondanks het hoge plafond.

Nu is het nieuwe bad met wandgemonteerde kranen een veel slimmere benutting van de ruimte, wat de kamer cohesiever maakt en de twee wastafels met elkaar verbindt. De wastafels naast de ramen hebben nu ook houttinten, strakkere lijnen en zijn van de vloer verhoogd om een betere luchtcirculatie in de ruimte mogelijk te maken.

“De oorspronkelijke badkamer was helemaal wit en miste een gevoel van hiërarchie,” merkt Colleen op. “Bij een kleine badkamer zou dat geen probleem zijn geweest, maar met zo’n grote ruimte (zowel lang als hoog) vonden we het belangrijk om zones te creëren en tegelijkertijd de ruimte samenhangend te laten voelen. Het warme, getextureerde hout contrasteert met de slanke strakke lijnen van het bronzen metaal, en de rigide lijnen van de bronzen frames bij elke wastafel, de lange glaswand en de spiegel vormen een kader van verticale lijnen die de meer sculpturale vorm van het bad omringen.”

Colleen legt verder uit dat de planning en uitvoering van badkamers altijd de meeste uitdagingen met zich meebrengen vanwege de vele harde oppervlakken die samenkomen. “Gecombineerd met veel bewegende onderdelen en nauwe toleranties, resulteert dit in iets dat veel on-site coördinatie tussen verschillende vakgebieden vereist,” zegt ze.

Ondertussen zorgen nieuwe jaloezieën in de moderne badkamer voor veel meer licht. Het is zo’n eenvoudige verandering met een enorme impact. “Roman shades of rolgordijnen hebben een veel strakkere uitstraling en laten het uitzicht uit het raam centraal staan, in plaats van de raamdecoratie.”

FAQ:
1. Wat is de ontwerpphilosophie achter Scandinavisch design?
De ontwerpphilosophie achter Scandinavisch design is het combineren van vorm en functie voor eenvoudige ontwerpen die aan onze dagelijkse behoeften voldoen.

2. Hoe hebben de eigenaren van het huis in Maryland hun interieur aangepast?
De eigenaren van het huis in Maryland wilden een moderner en eenvoudiger interieur dat aansloot bij hun vintage Deense meubels uit het midden van de eeuw.

3. Hoe heeft de renovatie van de keuken het uiterlijk van de ruimte veranderd?
De renovatie van de keuken heeft geleid tot een opvallend contrastrijk uiterlijk met een zwart-wit kleurenschema en moderne Scandinavische meubels gecombineerd met vintage stukken.

4. Waarom kozen de eigenaren voor donkere oppervlakken in de keuken?
De eigenaren kozen voor donkere oppervlakken in de keuken om de kasten er schoon uit te laten zien en ook omdat donkere keukens momenteel een trendy trend zijn.

5. Hoe heeft het ontwerpteam de entree van het huis verbeterd?
Het ontwerpteam heeft subtiele aanpassingen gedaan aan de entree, zoals het veranderen van een plafondkroonlijst in een gebeeldhouwde boog en het verwijderen van decoratieve balken om de aandacht naar de ramen te trekken.

6. Hoe representeert de woonkamer het Scandinavische design?
De woonkamer vertegenwoordigt het Scandinavische design met weelderige texturen, strakke lijnen en organische vormen, en bevat klassieke Scandinavische meubelstukken.

7. Hoe is de badkamer verbeterd tijdens de renovatie?
De badkamer is verbeterd door het toevoegen van wandgemonteerde kranen, het creëren van zones in de ruimte en het vervangen van de jaloezieën voor meer lichtinval.

8. Waarom zijn de nieuwe jaloezieën belangrijk in de badkamer?
De nieuwe jaloezieën zorgen voor meer licht in de badkamer en leggen de nadruk op het uitzicht uit het raam in plaats van op de raamdecoratie.

Definitions:
– Scandinavisch design: Een ontwerpstijl afkomstig uit de Scandinavische landen, zoals Denemarken, Zweden en Noorwegen, die bekend staat om zijn eenvoudige, functionele en esthetisch aantrekkelijke ontwerpen.
– Vintage meubels: Meubelstukken die afkomstig zijn uit een vroegere periode, vaak met een nostalgische waarde.
– Renovatie: Het verbeteren of updaten van een bestaande ruimte door middel van reparaties, aanpassingen of veranderingen.
– Esthetiek: De visuele aantrekkingskracht of schoonheid van een ontwerp of ruimte.
– Cohesie: Het samenvoegen van elementen in een ontwerp om een samenhangend geheel te creëren.
– Hiërarchie: Een systeem van ordening waarin bepaalde elementen of onderdelen belangrijker of prominenter zijn dan andere.
– Dimensie: De ruimte, diepte en omvang van een object of ruimte.
– Coördinatie: Het plannen en samenbrengen van verschillende elementen of vakgebieden om een gewenst resultaat te bereiken.

Suggested related links:
Scandinavia Standard
Nordic Design
Design from Scandinavia
Nordic Living