Formafantasma Creëert Interactieve Installatie op Stockholm Design Week

Op de Stockholm Design Week van vorige week heeft het Italiaanse designstudio Formafantasma een indrukwekkende installatie genaamd “Reading Room” gecreëerd. Als gast van eer heeft Formafantasma een interactieve en inspirerende ruimte ontworpen met gebruik van minimale middelen.

Reading Room bevond zich vlakbij de ingang van de beurs en bestond uit uniforme rijen van Artek houten tafels en krukjes, omringd door een dikke gordijn van textielmerk Maharam. Het gordijn, in een stoffige tint roze, was bevestigd aan een gebogen rail vanwaar het van vloer tot plafond hing.

Op de rechthoekige tafels waren verschillende boeken over duurzaamheid, ecologie en ecosystemen geplaatst, waar bezoekers konden gaan zitten en nadenken. Thin Flos-verlichting verlichtte de ruimte terwijl een groot scherm aan het einde van de installatie een selectie van films van Formafantasma vertoonde, inclusief werk uit Cambio, hun voortdurende onderzoek naar de impact van de houtindustrie.

Het idee achter de installatie, volgens medeoprichter Andrea Trimarchi, was om bezoekers “ergens te laten zitten en te reflecteren”. Tijdens een designbeurs is dit volgens hem essentieel. De tafels en stoelen waren afkomstig uit de Forest Collection van het Finse merk Artek, een samenwerking met Formafantasma. Deze collectie omvat herkenbare ontwerpen van Artek, zoals de iconische Stool 60 van Alvar Aalto, herwerkt in wild berkenhout.

In plaats van nieuw werk te presenteren, wilde Formafantasma de bezoekers betrekken bij hun basisideeën. De boeken zullen worden gedoneerd aan ontwerpscholen en de tafels en stoelen zullen na de beurs worden doorverkocht in de lokale galerie Nordiska Galleriet.

De installatie werd geprezen om zijn creativiteit en minimalisme door Hanna Nova Beatrice, de directeur van de Stockholm Furniture Fair. “Het is een fantastisch voorbeeld van hoe je een prachtige, tijdelijke constructie en ervaring kunt creëren door minimale middelen te gebruiken”, aldus Beatrice.

Deze interactieve installatie van Formafantasma op de Stockholm Design Week diende niet alleen als een tentoonstelling, maar ook als een platform voor het uitwisselen van ideeën en ontmoetingen tussen verschillende culturen. Het was een geslaagde manier om bezoekers te betrekken en te inspireren, terwijl er tegelijkertijd waardevolle bronnen werden bespaard.

FAQ

1. Wat was de naam van de installatie die Formafantasma heeft gecreëerd op de Stockholm Design Week?
De installatie heette “Reading Room”.

2. Wat waren de belangrijkste elementen van de installatie?
De installatie bestond uit uniforme rijen van Artek houten tafels en krukjes, omringd door een dikke gordijn van textielmerk Maharam. Op de tafels waren boeken geplaatst en er was een groot scherm met films van Formafantasma.

3. Welke boeken waren er op de tafels geplaatst?
Op de tafels lagen verschillende boeken over duurzaamheid, ecologie en ecosystemen.

4. Wat was de gedachte achter de installatie?
Het idee was om bezoekers een plek te bieden om te zitten en te reflecteren tijdens de designbeurs.

5. Waar zullen de boeken na de beurs naartoe gaan?
De boeken zullen gedoneerd worden aan ontwerpscholen.

6. Wat zal er gebeuren met de tafels en stoelen na de beurs?
De tafels en stoelen zullen worden doorverkocht in de lokale galerie Nordiska Galleriet.

7. Wat was de reactie van Hanna Nova Beatrice, de directeur van de Stockholm Furniture Fair, op de installatie?
Beatrice prees de installatie voor zijn creativiteit en minimalisme en noemde het een fantastisch voorbeeld van het creëren van een prachtige ervaring met minimale middelen.

Definities:
– Stockholm Design Week: Een evenement in Stockholm waar designtentoonstellingen en -evenementen plaatsvinden om nieuwe ideeën en trends in de designwereld te presenteren.
– installatie: Een kunstwerk dat specifiek is ontworpen voor een bepaalde locatie of omgeving.
– duurzaamheid: Het vermogen om te voldoen aan de behoeften van het heden zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties om in hun behoeften te voorzien in gevaar te brengen.
– ecologie: De studie van interacties tussen levende organismen en hun omgeving. Het richt zich op onderwerpen zoals ecosystemen, biodiversiteit en milieubescherming.

Gerelateerde links:
Formafantasma
Stockholm Design Week
Artek
Maharam
Stockholm Furniture Fair
Nordiska Galleriet