Folkform Hergebruikt Oud Masonite Hardboard in Meubels

Het Zweedse ontwerpersduo Folkform heeft een serie meubelstukken gepresenteerd die gemaakt zijn van Masonite hardboard dat afkomstig is van een fabriek die meer dan een decennium geleden gesloten is.

Op de Stockholm Furniture Fair staat Het Museum van Masonite centraal, een gepatenteerd type van geëngineerd hout dat gemaakt wordt door stoomkoken en drukvorming van houtvezels.
Anna Holmquist en Chandra Ahlsell, de oprichters van Folkform, begonnen 15 jaar geleden al te experimenteren met dit materiaal, in samenwerking met de laatst overgebleven Masonite producent van Zweden in Rundvik.

Het Museum van Masonite toont meubilair gemaakt van een gepatenteerd type houten bord. Toen de fabriek in 2011 sloot, nam het duo de resterende voorraad over.
“Ik voelde de verantwoordelijkheid om het verhaal te vertellen van wat er met dit materiaal is gebeurd,” legde Holmquist uit, die sindsdien een proefschrift heeft afgerond waarin ze de culturele betekenis van Masonite onderzoekt.

“Het creëerde de Zweedse welvaartsstaat in de jaren ’30, ’40 en ’50,” vertelde ze aan Dezeen. “Het werd gemaakt van overgebleven hout van de Zweedse zagerijen, dus het werd hier groter dan waar dan ook. Iedereen gebruikte het, voor alles van boten en caravans tot huizen.”

Werken die tentoongesteld worden zijn onder andere de Masonite Chair, een samenwerking met Åke Axelsson. Het Museum van Masonite volgt de publicatie van de Production Novellas, een boek uitgegeven door Folkform waarin de resultaten van Holmquist’s proefschriftonderzoek worden beschreven.

Folkform toont dit boek samen met enkele van hun favoriete Masonite ontwerpen die ze door de jaren heen hebben gemaakt.

Oudere stukken omvatten een kist met laden en een nachtkastje, beide gemaakt in 2012, die verschillende materiaalmonsters bevatten die zijn gerangschikt in geometrische collages.
“We hebben materialen van verschillende leeftijden gecombineerd, met het idee dat het meubilair een archief wordt,” zei Holmquist.

De meest recente ontwerpen in de tentoonstelling verkennen een meer minimalistische benadering, waarbij het materiaal de suggestie van solide blokken kan creëren.
“Ik heb het gevoel dat de composities eindeloos zullen zijn, omdat we nog steeds meer van dit bord hebben,” voegde Holmquist eraan toe.

De werken worden gepresenteerd naast foto’s, illustraties en artefacten die het verhaal van de fabriek vertellen.
Later dit jaar zal de tentoonstelling verhuizen naar het Laurel Museum of Art in Mississippi, de stad waar Masonite in 1924 gepatenteerd werd door William H Mason.

Masonite onderscheidt zich van andere geëngineerde houtvezelplaten zoals MDF omdat het zonder lijm wordt gemaakt. Holmquist gelooft dat het materiaal een toekomst heeft in de productie.
“Masonite is een prachtig materiaal en erg duurzaam,” concludeerde ze.

“We zien al een verschuiving in de voedselindustrie, waar mensen steeds meer letten op waar het eten vandaan komt, dus misschien zal dat ook gebeuren met meubels en voorwerpen.”

Naast het Museum van Masonite was dit jaar ook de Wekino With-tentoonstelling te zien van Zuid-Koreaanse meubelontwerpers en de samenwerking van de Britse ontwerper Faye Toogood met het Finse bedrijf Vaarnii.

De foto’s zijn van Erik Lefvander tenzij anders vermeld.
Het Museum van Masonite is te zien op de Stockholm Furniture Fair, die open is voor publiek van 7 tot 11 februari 2024. Zie de Dezeen Events Guide voor meer Stockholm Dezeen Week-tentoonstellingen in onze speciale evenementengids.

Bron: [bronnaam/artikelnaam]

FAQ:
1. Wat is Het Museum van Masonite?
Het Museum van Masonite is een tentoonstelling van meubelstukken gemaakt van een gepatenteerd type geëngineerd hout genaamd Masonite. Het meubilair is ontworpen door het Zweedse ontwerpersduo Folkform.

2. Wat is Masonite?
Masonite is een gepatenteerd type van geëngineerd hout dat gemaakt wordt door stoomkoken en drukvorming van houtvezels. Het werd voornamelijk gebruikt in Zweden in de jaren ’30, ’40 en ’50 voor verschillende toepassingen zoals boten, caravans en huizen.

3. Wie zijn de oprichters van Folkform?
De oprichters van Folkform zijn Anna Holmquist en Chandra Ahlsell.

4. Wat is het doel van Het Museum van Masonite?
Het doel van Het Museum van Masonite is om het verhaal te vertellen van Masonite als materiaal en de culturele betekenis ervan te onderzoeken. Het toont meubilair gemaakt van Masonite en is gebaseerd op het proefschriftonderzoek van Anna Holmquist.

5. Waarom gebruikt Folkform Masonite?
Folkform begon 15 jaar geleden te experimenteren met Masonite omdat ze geïnteresseerd waren in het materiaal en zijn mogelijkheden. Toen de laatste Masonite fabriek in Zweden in 2011 sloot, namen ze de resterende voorraad over en voelden ze de verantwoordelijkheid om het verhaal van het materiaal te vertellen.

Definitions:
– Masonite: Een gepatenteerd type van geëngineerd hout gemaakt door stoomkoken en drukvorming van houtvezels.
– Folkform: Een Zweeds ontwerpersduo bestaande uit Anna Holmquist en Chandra Ahlsell.

Suggested related link: Link naar het artikel op Dezeen