Ellen Wuagneux: Een Verhaal van Vernieuwing en Creativiteit

In het hart van Sarasota schuilt een creatieve kracht genaamd Ellen Wuagneux. Als kunstenaar en autodidactische meubelrestaurateur vertelt ze het verhaal van vernieuwd leven. Na de overgang naar een leeg nest, bracht ze haar creatieve drive tot uiting in haar meubel- en decoratiebedrijf Vintage Key, dat nu al vier jaar succesvol draait.

In haar studio in Siesta Key onderzoekt Wuagneux elk vintage of antiek meubelstuk zorgvuldig voordat ze een plan bedenkt om het nieuw leven in te blazen. Voor ze begint vraagt ze elk stuk, “Wat is jouw tweede verhaal?” Het antwoord onthult zich altijd vanzelf. Nadat ze een item heeft geschuurd, gerepareerd en afgewerkt, kan het nauwelijks worden herkend van hoe het ooit was.

Wuagneux is diep geroerd door de vaardigheden van de ambachtslieden van vroeger. Ze bewondert het vakmanschap van oude meubels met handgesneden details, houtverbindingen en prachtige fineerlagen. Haar missie is om ondergewaardeerde meubelstukken nieuw leven in te blazen voor een nieuw thuis.

Voordat Wuagneux aan een tafel, secretaire of dressoir begint, beoordeelt ze zorgvuldig de staat ervan. Het meubelstuk mag in slechte staat zijn, maar de “goede botstructuur” moet intact zijn. Ze focust zich voornamelijk op vintage stukken die ouder zijn dan 25 jaar en antieke stukken die meer dan 100 jaar oud zijn. Antieke meubelstukken hebben vaak scheuren, verzwakte verbindingen en zijn blootgesteld aan de vochtigheid en temperatuurschommelingen van Florida.

Wuagneux geeft elk meubelstuk een grondige schoonmaakbeurt, zowel van binnen als van buiten, met behoud van het originele beslag. Sommige meubelstukken behouden hun oorspronkelijke afwerking maar krijgen wel een goede poetsbeurt of kleine reparaties.

Naast het behouden van de klassieke vormen van de meubelstukken, geeft Wuagneux ze vaak een modern tintje met behulp van grafisch behang, sjablonen en decoupage. Ze is ook niet bang voor gedurfde kleuren en gebruikt natuurlijke, wasbare mineraalverf. Ze combineert vaak houtstructuur met geschilderde elementen en verzegelt het geheel zodat het lang meegaat.

Wuagneux heeft een sterke wens om meubels uit de vuilnisbelten te houden. Ze zoekt naar schatten in tweedehands winkels, boedelveilingen en bij ouderlingen thuis. Het is voor haar een eer om een geliefd erfstuk uit iemands huis te nemen en het een nieuw verhaal te geven. Vaak worden ze zelfs vrienden met de mensen die de meubels doneren. Het betekent veel voor hen om een stukje van hun verleden opnieuw te zien schitteren.

Wat Wuagneux echt inspireert, is het verhaal van een oud, verroest metalen kastje dat ze vond in de opslagruimte van een vriendin in Bradenton. Het bleek ooit een medicijnkastje te zijn geweest in de jaren 50 van een plaatselijke dokterspraktijk. Na volledige restauratie bevindt het zich nu bij een familie in Longboat Key en dient het als opbergplek voor kunstbenodigdheden.

Ook voor interieurontwerpers zoals Kimberlee Paige Hanson van Interior Bliss Design, biedt het werken met oudere meubelstukken eindeloze mogelijkheden. Ze houdt van het idee dat items met een rijke geschiedenis een nieuw leven krijgen in de ruimtes van haar klanten.

Wuagneux’s meubelstukken zijn niet alleen uniek vanwege hun klassieke vormen, maar ook door de moderne makeover die ze krijgen met behulp van grafische prints, gedurfde kleuren en verouderde afwerkingen. Het is duidelijk dat deze ‘herboren’ meubelstukken perfect passen in verschillende interieurstijlen, van kust- en modern boerderij tot minimalistische woonruimtes met een vleugje textuur.

De jonge gezinnen in Sarasota zijn dol op de geschiedenis en het karakter van oude meubelstukken. Ze verkiezen vaak oudere items boven massaproductie. Door één of twee van deze meubelstukken toe te voegen aan hun ruimte, creëren ze een wow-factor en voorkomen ze dat hun huis eruitziet alsof het rechtstreeks uit een catalogus komt.

Hoewel het restaureren van oude meubels hard werken is, vindt Wuagneux het de moeite waard. Deze juweeltjes zijn zo speciaal dat ze het allemaal waard zijn. Wuagneux’s werk is te bewonderen bij…

Veelgestelde vragen:

1. Wat is het verhaal achter meubel- en decoratiebedrijf Vintage Key?
– Het meubel- en decoratiebedrijf Vintage Key is opgericht door Ellen Wuagneux, een kunstenaar en autodidactische meubelrestaurateur. Het bedrijf bestaat nu al vier jaar en heeft succesvolle meubelrestauraties uitgevoerd.

2. Hoe kiest Wuagneux welke meubelstukken ze restaureert?
– Wuagneux onderzoekt elk vintage of antiek meubelstuk zorgvuldig voordat ze besluit het nieuw leven in te blazen. Ze beoordeelt de staat van het meubelstuk en focust zich voornamelijk op vintage stukken die ouder zijn dan 25 jaar en antieke stukken die meer dan 100 jaar oud zijn.

3. Wat is het doel van Wuagneux bij het restaureren van meubelstukken?
– Het doel van Wuagneux is om ondergewaardeerde meubelstukken nieuw leven in te blazen voor een nieuw thuis. Ze wil de vaardigheden en vakmanschap van oude ambachtslieden eren en meubels behouden die anders op de vuilnisbelt terecht zouden komen.

4. Hoe geeft Wuagneux meubels een modern tintje tijdens het restauratieproces?
– Naast het behouden van de klassieke vormen van de meubelstukken, geeft Wuagneux ze vaak een modern tintje met behulp van grafisch behang, sjablonen en decoupage. Ze gebruikt gedurfde kleuren en natuurlijke, wasbare mineraalverf om de meubels te verven.

5. Waar haalt Wuagneux de meubelstukken vandaan?
– Wuagneux zoekt naar meubelstukken in tweedehands winkels, boedelveilingen en bij ouderlingen thuis. Ze vindt het een eer om geliefde erfstukken een nieuw verhaal te geven.

6. Hoe kunnen oude meubelstukken een toevoeging zijn aan het interieurontwerp?
– Oude meubelstukken met een rijke geschiedenis kunnen een nieuw leven krijgen in de ruimtes van klanten. Ze voegen karakter en uniekheid toe aan het interieurontwerp.

7. Wat is de aantrekkingskracht van oudere meubelstukken voor jonge gezinnen in Sarasota?
– Jonge gezinnen in Sarasota zijn dol op de geschiedenis en karakter van oude meubelstukken. Ze geven de voorkeur aan oudere items boven massaproductie om een wow-factor aan hun huis toe te voegen.

Belangrijke termen/jargon:

– Autodidactische meubelrestaurateur: Een persoon die meubels restaureert zonder formele opleiding of training op dit gebied.
– Vintage meubels: Meubels die afkomstig zijn uit een bepaalde tijd, meestal ouder dan 25 jaar.
– Antieke meubels: Meubels die meer dan 100 jaar oud zijn en historische waarde hebben.
– Grafisch behang: Behang dat is bedrukt met grafische ontwerpen of patronen.
– Sjablonen: Patronen of sjablonen die worden gebruikt om verf, inkt of andere materialen op een oppervlak aan te brengen.
– Decoupage: Een techniek waarbij afbeeldingen of stukjes papier worden aangebracht op een oppervlak en bedekt met vernis.
– Mineraalverf: Een soort verf die natuurlijke mineralen gebruikt als pigment.

Suggestie voor gerelateerde links:
Vintage Key Decor
Interior Bliss Designs