Een Nieuwe Samenwerking: Ozwald Boateng x Poltrona Frau

Deze dagen is het verfrissend om de klassiekers van Poltrona Frau, zoals de Dezza van Gio Ponti, in een modern jasje te zien. En dat is precies wat er gebeurt in een van de recente samenwerkingen van het Italiaanse merk: een capsule collectie met de Engelse modeontwerper Ozwald Boateng.

Boateng, de zoon van Ghanese immigranten, heeft een lange carrière op Savile Row in Londen achter de rug. Hij opende zijn eerste winkel daar in 1995 en diende later als creatief directeur van Givenchy’s herenkledinglijn van 2004 tot 2007. Zijn ontwerpen zijn gedragen door Hollywood-sterren als Will Smith, Spike Lee en Daniel Day Lewis, en hij heeft zelfs stukken gemaakt voor de Black Panther films.

Wat Boateng’s werk kenmerkt, naast zijn onberispelijke vakmanschap, is zijn gedurfde gebruik van kleur en patroon in stoffen. Deze ontwerpfilosofieën zijn te vinden in zijn werk voor Poltrona Frau, waar hij de klassieke Chester stoelen en de Vanity Fair fauteuil herstoffeert in heldere gele, diepe paarse en rijke rode tinten.

Voor Boateng voelde de overstap van Savile Row naar Italiaans design natuurlijk aan. “De combinatie van meubels en interieurontwerp met de wereld van mode is fascinerend,” vertelt hij aan ELLE DECOR. “Ze delen allemaal dezelfde esthetiek, vorm en functie.” De grootste uitdaging lag technisch gezien in het creëren van een nieuwe techniek om leer te embossen, wat meer dan zes maanden in beslag nam. Maar deze techniek was essentieel voor de collectie. De resulterende ingeperste patronen zijn geïnspireerd op traditionele Kente doeken, een eerbetoon aan Boateng’s Ghanese erfgoed en een motief dat ook terugkomt in zijn maatwerk.

Naast het meubilair omvat Boateng’s nieuwe collectie ook accessoires, zoals vazen, kaarsen en zelfs een Mancala-set. Maar het opnieuw uitvinden van de klassiekers van Poltrona Frau heeft voor de modeontwerper de hoogste prioriteit. “Dit is voor mij de essentie van design: traditie nemen en het laten evolueren om stagnatie te voorkomen en ervoor te zorgen dat het relevant blijft,” zegt hij. “Als traditie niet evolueert, sterft het uit.”

Helena Madden is de associate market editor van ELLE DECOR en behandelt alles op het gebied van producten en trends, van bestek en meubels tot keuken en badkamer. Ze werkte eerder als redacteur bij Robb Report, waar ze zich bezighield met luxe nieuws en vooral focuste op interieurontwerp.

FAQ

Vraag: Wat is de recente samenwerking tussen Poltrona Frau en Ozwald Boateng?
Antwoord: Poltrona Frau heeft een capsule collectie gelanceerd in samenwerking met de Engelse modeontwerper Ozwald Boateng.

Vraag: Wie is Ozwald Boateng?
Antwoord: Ozwald Boateng is een modeontwerper van Ghanese afkomst. Hij heeft een lange carrière op Savile Row in Londen gehad en heeft ontwerpen gemaakt voor Hollywood-sterren en de Black Panther films.

Vraag: Wat is kenmerkend voor Boateng’s werk?
Antwoord: Boateng staat bekend om zijn gedurfde gebruik van kleur en patroon in stoffen.

Vraag: Welke meubels heeft Boateng herstoffeerd voor Poltrona Frau?
Antwoord: Boateng heeft de klassieke Chester stoelen en de Vanity Fair fauteuil herstoffeerd in heldere gele, diepe paarse en rijke rode tinten.

Vraag: Wat was de grootste uitdaging bij het ontwerpen van de collectie?
Antwoord: Technisch gezien lag de grootste uitdaging in het creëren van een nieuwe techniek om leer te embossen, wat meer dan zes maanden in beslag nam.

Vraag: Wat is inbegrepen in Boateng’s nieuwe collectie?
Antwoord: Naast meubilair omvat de nieuwe collectie ook accessoires zoals vazen, kaarsen en een Mancala-set.

Vraag: Wat is de filosofie van Boateng als het gaat om design?
Antwoord: Voor Boateng is het essentieel om traditie te nemen en het te laten evolueren om stagnatie te voorkomen en ervoor te zorgen dat het relevant blijft.

Jargon:
– Capsule collectie: Een kleine collectie van kledingstukken of andere producten die meestal gebaseerd is op een bepaald thema of samenwerking.
– Savile Row: Een straat in Londen bekend om zijn op maat gemaakte herenkleding en kleermakers.
– Embossen: Het aanbrengen van reliëf of patronen op een oppervlak, zoals leer.
– Kente doeken: Traditionele geweven stoffen uit Ghana met kleurrijke patronen.

Gerelateerde links:
Poltrona Frau
ELLE DECOR