Een Duurzame Benadering van Meubelproductie: Het Verhaal van Ambrose Vevers

Een goed beeld werpen op een stoel gemaakt door meubelmaker Ambrose Vevers en je zult het verhaal van de constructie zien. De zachte inkepingen in het hout laten zien waar hij handgereedschap heeft gebruikt om de kromming van de poten te vormen of de holte in de zitting glad te maken om een comfortabele uitholling te creëren. Elke uitholling en schuring is met zorg en overweging uitgevoerd. “Hout komt uit een levend organisme, dus elk stuk hout is anders,” zegt Ambrose. “Je kunt het niet dwingen om iets te doen. Je moet de tijd nemen en een gesprek met het hout voeren.”

Ambrose voert dit gesprek al sinds zijn kindertijd. Zijn ouders hadden een kerstboomkwekerij in de buurt van Ashburton in Devon en kochten wat naastgelegen bos. Hij zwierf door de bomen en maakte bogen en pijlen met een snijmes. Toen hij in zijn tienerjaren was, bouwde hij rustieke stoelen.

Nu 35 jaar oud haalt Ambrose nog steeds inspiratie, evenals hout, uit die bomen – de connectie geeft hem een diep begrip van het materiaal. “Als ik naar een boom kijk, kan ik me voorstellen welke delen ik voor verschillende dingen zal gebruiken,” zegt hij. “Als de stam van een essenboom recht is gegroeid, heeft hij een perfecte nerf voor poten. Daarentegen zitten de punten waar de boom vertakt vol karakter, met de nerf die in verschillende richtingen loopt, dus ze maken goede zittingen of tafelbladen.”

Ambrose studeerde design aan de Falmouth University, Cornwall, toen 3D-printen begon op te komen. Maar terwijl zijn medestudenten experimenteerden met computerontwerp, schreef Ambrose zijn proefschrift over wabi-sabi, een traditionele Japanse esthetiek die imperfectie, vooral in de natuur, viert.

De schoonheid van de imperfectie is duidelijk zichtbaar in zijn ontwerpen. “Ik wil dingen maken die eenvoudig zijn, elke dag worden gebruikt en de schoonheid van het hout laten spreken,” zegt Ambrose. “Het is echt opwindend wanneer ik een stam zaag en voor de eerste keer naar binnen kijk. De knoesten en scheuren vertellen het verhaal van het leven van een boom. Ik wil dat respecteren in mijn meubels.”

Het hout dat Ambrose gebruikt komt grotendeels uit het familiebos dat hij beheert. Andere materialen komen van lokale landgoederen, waaronder gebieden die worden beheerd door de National Trust. Sommige bomen zijn omgevallen tijdens stormen, terwijl andere moeten worden gekapt vanwege ziektes zoals essentaksterfte. “Vaak worden ze gebruikt als brandhout, wat zonde is van het waardevolle hout dat erin zit,” zegt hij.

Ambrose’s houtbewerkingsvaardigheden zijn grotendeels autodidactisch – en hij is duidelijk een intuïtieve leerling. Hij heeft traditionele meubelmakers technieken zoals stoom buigen en schaafsnijden geleerd van een lokale houtbewerker, Fred Salmons, nu in de negentig. Fred liet hem niet alleen zien hoe hij deze oude technieken kon gebruiken, maar gaf hem ook veel van zijn traditionele handgereedschap. Deze trekzagen, schaven en gutsen – sommige zijn meer dan een eeuw oud en dragen het stempel van de oorspronkelijke eigenaar – hangen nu aan de muren van de werkplaats. “Het is een echt plezier om ze te gebruiken,” zegt Ambrose. “Ze stellen je in staat om de afwerking te krijgen die de maker en de toekomstige eigenaar willen voelen. Het is een langzamer proces, maar niet iets dat een machine kan repliceren.”

Samen met het maken van meubels en snijplanken, deelt Ambrose zijn vaardigheden via houtbewerkingscursussen. Hij werkt nu vanuit de schuur die hij heeft gebouwd, nadat de tractor opzij is gezet, en laat zien hoe bevredigend het is om met traditioneel gereedschap te werken. “Mensen zijn altijd dol op de afrondingsvliegtuig”, glimlacht hij. “Het is als een grote puntenslijper die een mooie afgeronde poot creëert. Veel deelnemers geven aan hoe snel de dagen voorbij gaan. Ik denk dat het komt omdat je in een flow kunt raken wanneer je met hout werkt en je de stress van het dagelijkse leven vergeet.”

Ambrose geniet ook van de meditatieve kwaliteit van zijn werk. Zijn focus wordt alleen onderbroken wanneer hij de Japanse techniek gebruikt om hout te verbranden om een stuk af te werken. “Het creëert opvallende patronen – vooral met essen – door de nerf te zwarten,” zegt hij. “Maar het betekent wel dat ik een stuk, zoals een kruk, waar ik een dag of twee aan heb gewerkt, in brand steek. Ik heb het honderden keren gedaan, maar het blijft spannend!”

Minder stressvol is het bosbeheer dat nu plaatsvindt. Ambrose gelooft in een lichte aanpak en is nauwkeurig bezig met het uitdunnen van de Douglassparren voordat de vogels beginnen te nestelen. Dit geeft meer ruimte aan loofbomen en meer licht op de bosbodem voor regeneratie. Er zijn ook nieuwe bomen om over na te denken. “Ik plant een mix van soorten, waaronder kersen, walnoten en linden, omdat we moeten nadenken over bomen die veerkrachtig kunnen zijn voor de veranderende klimaat- en ziekteomstandigheden,” zegt hij. “Ze zullen de toekomstige grondstof zijn voor mijn meubels.”

Een FAQ-sectie op basis van de belangrijkste onderwerpen en informatie gepresenteerd in het artikel:

V: Wie is Ambrose Vevers?
A: Ambrose Vevers is een meubelmaker die gespecialiseerd is in het maken van stoelen en andere meubelstukken.

V: Waar haalt Ambrose Vevers zijn inspiratie vandaan?
A: Ambrose haalt inspiratie uit bomen, vooral die hij als kind in het bos van zijn ouders heeft verkend.

V: Van welke materialen maakt Ambrose zijn meubels?
A: Ambrose gebruikt hout voor zijn meubels, voornamelijk afkomstig uit het familiebos dat hij beheert, evenals andere materialen van lokale landgoederen.

V: Wat voor soort ontwerpfilosofie heeft Ambrose?
A: Ambrose gelooft in het vieren van de imperfectie van hout en streeft ernaar om eenvoudige meubelstukken te maken die de schoonheid van het hout laten spreken.

V: Welke technieken gebruikt Ambrose om zijn meubels te maken?
A: Ambrose gebruikt traditionele meubelmakers technieken, zoals stoom buigen en schaafsnijden, die hij heeft geleerd van een lokale houtbewerker genaamd Fred Salmons.

V: Hoe deelt Ambrose zijn vaardigheden met anderen?
A: Ambrose biedt houtbewerkingscursussen aan waar hij zijn vaardigheden en kennis doorgeeft aan anderen die geïnteresseerd zijn in houtbewerking.

V: Wat is de meditatieve kwaliteit van het werk van Ambrose?
A: Ambrose vindt het werk meditatief en ervaart een gevoel van flow wanneer hij met hout werkt, waardoor hij de stress van het dagelijks leven kan vergeten.

V: Wat is het bosbeheer dat Ambrose nu uitvoert?
A: Ambrose is bezig met het dunner maken van de Douglassparren in zijn familiebos om meer ruimte te geven aan loofbomen en de bosbodem te laten regenereren.

Belangrijke termen en jargon:

– Houtbewerking: Het ambacht van het werken met hout om objecten zoals meubels en timmerwerk te maken.
– Wabi-sabi: Een traditionele Japanse esthetiek die imperfectie viert, vooral in de natuur.
– Stoom buigen: Een techniek waarbij hout wordt verwarmd met stoom om het buigzaam te maken en in een bepaalde vorm te kunnen buigen.
– Schaafsnijden: Het bewerken van hout met een schaafmes om een glad oppervlak te creëren.
– Flow: Een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in een activiteit en een gevoel van energie en focus ervaart.

Suggesties voor gerelateerde links:

Houtbewerking.nl
Mebu.nl
Meubelmaker.nl