De opkomst van grenenhout in Scandinavisch design

Grenenhout is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Scandinavië, voornamelijk onder jongere generaties die het materiaal beginnen te waarderen. Voorheen werd grenenhout geassocieerd met gelakte, vergeelde meubels uit de jaren 70, maar nu wordt het herontdekt door veel ontwerpers vanwege het gebruiksgemak en de lokale beschikbaarheid.

Op de Stockholm Furniture Fair was er een breed scala aan grenenhouten meubels te zien, in verschillende vormen en uitvoeringen. Sommige ontwerpers kozen voor onbehandeld licht hout dat met de tijd zal verweren, terwijl anderen ervoor kozen om het hout te behandelen of te kleuren.

Het Finse merk Vaarnii werkt bijvoorbeeld uitsluitend met grenenhout en presenteerde tijdens de beurs hun samenwerking met de Britse ontwerper Faye Toogood, evenals een nieuwe stoel van de Franse ontwerper Ronan Bouroullec. Hun stand was volledig gevuld met grenenhout, inclusief een herziene versie van de pendantlampen van de Zweedse ontwerper Hans-Agne Jakobsson uit de jaren 60, gemaakt van grenenhoutfineer.

Volgens CEO Antti Hirvonen van Vaarnii is de hernieuwde populariteit van grenenhout te danken aan het feit dat het als een meer ongebruikelijke optie wordt gezien, aangezien het materiaal lange tijd op de achtergrond is gebleven. “Het is een prachtig materiaal, maar het is jarenlang over het hoofd gezien,” voegde hij eraan toe. “Het is mooi om te zien dat meer mensen nu grenenhout omarmen.”

Ook andere merken, zoals het Japanse Ishinomaki Laboratory en het Zweedse merk Nadén, hebben grenenhout omarmd in hun ontwerpen. Ishinomaki Laboratory presenteerde een collectie grenenhouten meubels, gemaakt in samenwerking met zeven Scandinavische ontwerpers. Dit initiatief is onderdeel van hun “Made in Local” programma, gericht op het brengen van hun ontwerpen naar een meer lokale context. Volgens oprichter Keiji Ashizawa is grenenhout een goed alternatief voor meer gangbare houtsoorten, vanwege de zachtheid en duurzaamheid ervan.

Het merk Nadén gebruikt enkel hout dat afkomstig is uit natuurlijk beheerde bossen en is slechts op één uur afstand van hun werkplaats gekapt en verwerkt. Ze presenteerden op de beurs zowel grenenhouten plankensystemen als tafels, om de mogelijkheden van het materiaal te tonen.

De hernieuwde populariteit van grenenhout kan deels worden toegeschreven aan de cyclische aard van trends, maar ook aan het feit dat het materiaal goed geschikt is voor doe-het-zelfprojecten. Daarnaast speelt ook de groeiende behoefte aan lokale en duurzame materialen een rol.

Al met al lijkt grenenhout aan een opmars bezig te zijn in het Scandinavisch design, waarbij ontwerpers steeds meer de veelzijdigheid en schoonheid van dit materiaal ontdekken en opnieuw waarderen.

FAQ: Grenenhout in Scandinavisch design

Q: Waarom is grenenhout populair geworden in Scandinavië?
A: Grenenhout is populair geworden vanwege het gebruiksgemak en de lokale beschikbaarheid. Jongere generaties herontdekken het materiaal en waarderen het nu om zijn veelzijdigheid en schoonheid.

Q: Welke ontwerpers en merken werken met grenenhout?
A: Enkele ontwerpers en merken die met grenenhout werken zijn het Finse merk Vaarnii, de ontwerper Faye Toogood, de ontwerper Ronan Bouroullec, het Japanse Ishinomaki Laboratory en het Zweedse merk Nadén.

Q: Wat zijn de voordelen van grenenhout?
A: Grenenhout is een goed alternatief voor gangbare houtsoorten vanwege zijn zachtheid en duurzaamheid. Het is ook geschikt voor doe-het-zelfprojecten.

Q: Waarom is grenenhout herontdekt?
A: Grenenhout is jarenlang over het hoofd gezien, maar nu wordt het gezien als een meer ongebruikelijke optie. De hernieuwde populariteit kan worden toegeschreven aan de groeiende behoefte aan lokale en duurzame materialen.

Belangrijke termen en jargon:
– Grenenhout: Hout dat afkomstig is van grenenbomen.
– Scandinavisch design: Designstijl uit Scandinavië die eenvoud, functionaliteit en minimalisme benadrukt.
– Stockholm Furniture Fair: Een beurs in Stockholm waar nieuwe trends en ontwerpen op het gebied van meubels en interieur worden gepresenteerd.

Verwante links:
Vaarnii
Ishinomaki Laboratory
Nadén