De geschiedenis van het City Furniture Building: van meubelwinkel tot West Coast Plaza

Het City Furniture Building, gelegen op de hoek van Second Avenue en Gunsmoke Street, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. Hoewel het gebouw nu in verband wordt gebracht met Mullin Furniture, opende oorspronkelijk de City Furniture Store hier zijn deuren.

Volgens de Sanborn Fire Insurance Maps stond er in 1887 een houten gebouw op de hoek, dat werd gebruikt als hoedenzaak. In de jaren 90 van de 19e eeuw was het een houten woonhuis. Pas rond 1905 veranderde de hoek van residentieel naar commercieel, toen er een loodgietersbedrijf gevestigd werd. In 1907 werd uiteindelijk het City Furniture Building gebouwd.

De oorspronkelijke eigenaar van de meubelwinkel was Clyde Zimmerman, die zijn carrière in de meubelbranche begon bij de E.S. Adam Furniture Store. In 1904 opende Zimmerman een meubelwinkel op de zuidwestelijke hoek van Second Avenue en Gunsmoke Street, samen met een zakenpartner genaamd Hayes. Na het vertrek van Hayes in maart 1904 zette Zimmerman de winkel alleen voort. In augustus 1906 kocht Thomas H. Traynor een belang in het City Furniture-bedrijf, terwijl Zimmerman zijn uitvaartonderneming bleef runnen die verbonden was met City Furniture.

In maart 1907 begon de bouw van het nieuwe City Furniture-gebouw, een tweelaags bakstenen pand. Het was de bedoeling dat de meubelwinkel de kelder en de tweede verdieping zou innemen, samen met het noordelijke gedeelte van de eerste verdieping. Het gebouw was begin september gereed voor gebruik en in november werd een geschilderd “City Furniture Company” bord voltooid aan de oost- en zuidzijde van het pand.

In de daaropvolgende jaren veranderde de samenstelling van het bedrijf meerdere keren. Traynor ging in augustus 1907 een partnerschap aan met W.J. Davies, en rond die tijd verhuisde het postkantoor naar het nieuwe City Furniture-gebouw. In augustus 1908 nam Clyde Zimmerman echter ontslag en verhuisde naar Fort Dodge, Kansas. R.M. Vanderwork nam zijn plaats als begrafenisondernemer over.

In augustus 1921 werd het City Furniture-gebouw verkocht aan S.H. Herrin, en het Dodge City Music Company betrok een deel van de eerste verdieping. In 1924 werden J.D. Mullin en Maurice Mullin de nieuwe eigenaren van de City Furniture Store. Ze voegden in 1925 een nieuwe glazen voorgevel aan de oostzijde van het gebouw toe, samen met een luifel aan de oost- en zuidzijde.

Gedurende de jaren onderging het gebouw verschillende wijzigingen en veranderingen. In 1930 werd de indeling op de begane grond gewijzigd en kwam er meer ruimte voor de meubelwinkel. In de daaropvolgende jaren breidden de Mullin-broers het bedrijf uit naar andere steden, waaronder Dodge City, Kinsley, Liberal, Great Bend, Larned en Meade.

Vanaf 1964 was Fowler Furniture de nieuwe huurder van het gebouw, gevolgd door Robinson Discount Furniture in 1994. In de jaren 2000 verliet Robinson Discount Furniture het pand en stond het een tijdlang leeg. In 2018 werd het gebouw omgedoopt tot West Coast Plaza en kreeg het een nieuwe bestemming met verschillende bedrijven op de begane grond en appartementen op de tweede verdieping.

Het City Furniture Building heeft door de jaren heen vele transformaties ondergaan, maar het blijft een historisch symbool van Dodge City, waarin de huidige bewoners en ondernemers een stukje geschiedenis beleven.

Veelgestelde vragen (FAQ) over het City Furniture Building:

1. Wat is de geschiedenis van het City Furniture Building?
Het City Furniture Building heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. Het begon oorspronkelijk als de City Furniture Store en werd later omgedoopt tot West Coast Plaza.

2. Wie was de oorspronkelijke eigenaar van de meubelwinkel?
Clyde Zimmerman was de oorspronkelijke eigenaar van de meubelwinkel. Hij opende de winkel in 1904 samen met een zakenpartner genaamd Hayes.

3. Wie heeft het gebouw gekocht en welke wijzigingen zijn er doorgevoerd?
Het City Furniture-gebouw werd in 1921 verkocht aan S.H. Herrin. In 1925 voegden J.D. Mullin en Maurice Mullin een nieuwe glazen voorgevel en luifel toe aan het gebouw.

4. Welke bedrijven hebben het gebouw in de loop der jaren gehuurd?
Verschillende meubelwinkels hebben het gebouw gehuurd, waaronder Fowler Furniture en Robinson Discount Furniture. In 2018 kreeg het gebouw een nieuwe bestemming als West Coast Plaza met verschillende bedrijven op de begane grond en appartementen op de tweede verdieping.

Definities:

– Sanborn Fire Insurance Maps: Dit zijn historische kaarten die worden gebruikt voor verzekeringsdoeleinden en details bevatten over de constructie en lay-out van gebouwen in een specifieke stad.
– Bakstenen pand: Een gebouw dat is gebouwd met behulp van baksteen als bouwmateriaal.

Suggesties voor gerelateerde links:

Dodge City – Officiële website: Bezoek de officiële website van Dodge City voor meer informatie over de stad en haar geschiedenis.
City Furniture: Ga naar de officiële website van City Furniture om meer te weten te komen over hun huidige winkels en productaanbod.